CO-vergiftiging, een onzichtbaar gevaar!

Koolstofmonoxide (CO) is en blijft doodsoorzaak nummer 1 als het over vergiftigingen gaat. Het is een reukloos, kleurloos en smaakloos gas dat vrijkomt bij een slechte verbranding van gas, hout, stookolie, petroleum enz. Uw verwarming en warmwaterinstallatie zijn dus mogelijke bronnen. Wat kunt u doen om risico’s uit te sluiten?


“Elk jaar sterven er in ons land enkele tientallen personen en belanden er een 1000-tal mensen in het ziekenhuis na een koolstofmonoxidevergiftiging (CO-vergiftiging). De meeste ongevallen gebeuren tijdens het verwarmingsseizoen, met andere woorden tussen oktober en april. Bijna de helft van de slachtoffers is jonger dan 30 jaar.”

Grondig verluchten

Verwarmings- en warmwatertoestellen die elektrisch zijn of in een gesloten circuit zitten, zijn veilig. Maar opgepast met verplaatsbare verwarmingstoestellen die niet aangesloten zijn op een schoorsteen, zoals mobiele petroleumkachels, verplaatsbare toestellen op butaangas, sfeerhaarden op bio-ethanol, enz. Deze gebruiken de zuurstof in de kamer waar ze staan en kunnen aanzienlijke hoeveelheden CO vrijgeven. Zorg dus voor voldoende aanvoer van frisse lucht en afvoer van rook, zo krijgt CO geen kans.

Voor kolenkachels, houtkachels, waterverwarmers (keukengeisers, badgeisers) die niet aangesloten zijn op een schoorsteen zijn twee ventilatieopeningen in deuren of muren verplicht: een lage voor de aanvoer van verse lucht en een hoge voor de evacuatie van de verbrandingsgassen.

Na een feestje uw smeulende barbecue of terraswarmer in huis zetten voor wat warmte is geen goed idee. En zet uw garage open als er uitlaatgassen vrijkomen uit draaiende auto’s, bromfietsen of machines met een benzinemotor.

Verwarmingsketels onderhouden

De installatie en het onderhoud van verwarmingsketels zijn wettelijk geregeld.
• vóór de eerste ingebruikname moet de installatie gekeurd worden door een erkend vakman
• installaties op stookolie en vaste brandstoffen moeten jaarlijks door de vakman onderhouden worden
• voor installaties op gas is het onderhoud verplicht om de 2 jaar in Vlaanderen en om de 3 jaar in Brussel en Wallonië
• installaties die ouder zijn dan 15 jaar moeten eenmalig gekeurd worden

Schouw jaarlijks laten nakijken

Via de schoorsteen wordt alle rook en gas afkomstig van de verbranding naar buiten afgevoerd. Een goede ‘trek’ is dus van essentieel belang om het risico op ongevallen te voorkomen. Het is niet gemakkelijk voor een leek om de aansluiting van een toestel op de schoorsteen, de technische vereisten en staat van de schoorsteen zelf te beoordelen. U doet dan ook best een beroep op een vakman voor een jaarlijks nazicht en onderhoud.

Voor meer info en preventietips: http://www.antigifcentrum.be/koolstofmonoxide/co-vergiftiging

Share this post