Verzekerd als vrijwillige taxichauffeur bij schooluitstap?

Bent u verzekerd als vrijwillige taxichauffeur bij schooluitstap?

Het gebeurt weleens dat een school de ouders inschakelt om de kleuters naar de zwemles te brengen. Wat als er tijdens die autorit een ongeval gebeurt? Kan de schoolverzekering dan soelaas bieden?

Peuters die naar het zwembad moeten en de schoolbus is er niet? Extra chauffeurs nodig voor een schoolexcursie? Die dingen gebeuren en dan zijn er altijd wel ouders die tijdens de schooluren vrijwillig en zonder enige vergoeding voor taxichauffeur spelen. Ze zijn graag bereid een handje toe te steken en schakelen hun eigen wagen in om de schoolkinderen naar de activiteit te brengen, ze daar te vergezellen en nadien eventueel terug naar school te voeren. Maar wat zijn de gevolgen als u tijdens die rit een ongeval veroorzaakt? Kunt u dan een beroep doen op een verzekering afgesloten door de school?

Helaas niet. Als de ouder het ongeval veroorzaakt en de inzittende kinderen gewond raken, moet de ouder een beroep doen op zijn eigen, verplichte autoverzekering. Ook al gebeurt het ongeval tijdens de schooluren. De ouder die zich vrijwillig als chauffeur heeft opgegeven, kan de verantwoordelijkheid voor het ongeval niet in de schoenen van de school schuiven.

De inzittende kinderen vallen onder de bijzondere bescherming van de zwakke weggebruiker. De autoverzekering zal de slachtoffers vergoeden voor alle lichamelijke schade, ook als het ongeval te wijten is aan een andere bestuurder.
Het is wel mogelijk dat er, naast de vergoedingen uitgekeerd door de autoverzekering, bedragen worden uitbetaald door de ongevallenverzekering van de school. Bijvoorbeeld als een kind bij zo’n ongeval een been zou verliezen. Dan kan de schoolpolis leiden tot een bijkomende invaliditeitsuitkering. Die komt dan boven op de vergoeding uitbetaald door de verplichte motorrijtuigenverzekering.

Bent u zelf aansprakelijk voor het ongeval, dan moet u mogelijk ook opdraaien voor de franchise van de omniumverzekering die de schade aan uw auto dekt. Dat bedrag kunt u niet van de school terugeisen. Hetzelfde geldt als uw foutief rijgedrag zou leiden tot een verhoging van de jaarlijkse verzekeringspremie. U moet de financiële gevolgen zelf dragen en kunt ze niet verhalen op de school.
 

Niet te veel kinderen

Een onachtzaamheid die bij een dergelijke ‘goede daad’ weleens vaker wordt begaan, is de drang om te veel kinderen in uw auto te ‘proppen. U mag zo veel kinderen meenemen als er zitplaatsen en veiligheidsgordels zijn. Kinderen kleiner dan 1,35 meter moeten in een geschikt kinderbeveiligingssysteem meereizen. Zijn de kinderen groter dan 1,35 meter, dan is een kinderzitje niet meer verplicht, maar moeten ze wel de veiligheidsgordel dragen.

Kinderen mogen daarnaast, ongeacht hun leeftijd, voorin zitten op voorwaarde dat ze worden vastgeklikt zoals de wet voorschrijft. Tenzij u met een grote monovolume rijdt, mag u doorgaans niet meer dan vier kinderen meenemen.
 

‘Als u die veiligheidsvoorschriften aan uw laars lapt en bijvoorbeeld vijf kindjes op de achterbank installeert, zal de verzekeraar een deel van de uitgekeerde schadevergoedingen van u terugeisen’

Vandaar adviseren wij de ouders om de verzekeringsmaatschappij op de hoogte te brengen als het vrijwillig vervoer van schoolkinderen regelmatig gebeurt. Dat zal niet tot een hogere premie leiden. Maar het is belangrijk dat u de verzekeringsmaatschappij verwittigt om alle eventuele discussies te vermijden.
 

Met de fiets

De situatie is anders als uw kinderen zich met de fiets naar school begeven en dan betrokken raken bij een ongeval. Een ongevallenverzekering afgesloten door de school dekt niet alleen de lichamelijke schade bij ongevallen op school, maar ook op weg naar school. De verzekering komt altijd tussenbeide, ook al is er niemand verantwoordelijk voor het ongeluk. Dokterskosten, geneesmiddelen en andere medische materialen zoals een steunverband worden vergoed. Bij ernstige ongevallen is er meestal ook een vergoeding bij blijvende invaliditeit en overlijden.
Het bedrag van de tussenkomst is afhankelijk van de polis. Meestal gaat het om forfaitaire en geplafonneerde bedragen.

Die ongevallenverzekering heeft een keerzijde. Ze is niet verplicht. Maar de meeste scholen sluiten ze wel af. Bovendien dekt ze alleen lichamelijke schade, geen materiële. U krijgt de medische kosten terugbetaald, maar als niemand aansprakelijk is, krijgt u geen vergoeding voor kledij schade of een kapotte fiets.

Scholen zijn wel verplicht een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Die verzekert de school, de onderwijzers en de leerlingen voor de schade die zij berokkenen aan andere personen op school, niet op weg naar school. De polis verzekert zowel de lichamelijke als de materiële schade. Als een leerling op school per ongeluk een plint laat vallen op de tenen van een medeleerling, dan zal de aansprakelijkheidsverzekering van de school tussenbeide komen. Niet alleen de medische kosten, ook de kapotte turnschoenen worden dan vergoed.

De meeste schoolverzekeringen zijn een combinatie van een ongevallen- en aansprakelijkheidsverzekering. In het schoolreglement is meestal wel info te vinden over de verzekeringen van de school. U hebt steeds ook het recht om de polis in te kijken.

 

Bron: De Tijd 

Share this post